Biografin om Freddie Mercury (Freddie Mercury: den definitiva biografin av Lesley-Ann Jones) var den första i sin kategori jag någonsin har läst från första till sista ord. Om man skulle märka den med en klistermärke för att förmedla dess kategori borde det nog stå "rockbiografi" på den. En rockbiografi är den med rätta, men den är även ett försök till ett porträtt av en person. Och i båda bemärkelserna - rockbiografi och personporträtt - fann jag mig verkligen gilla denna bok.
Tonen och språket i boken var kanske vad jag hade tänkt skulle uppenbara sig när jag slog upp pärmarna. I alla kapitel finner man kilovis av artistnamn och musikdetaljer, som säkert skulle få mig att bli imponerad om jag visste vilka prestationer som döljer sig bakom namnen. Nu råkar det vara så att jag har rätt bra koll på musik, men är inget proffs eller riktigt passionerad, så jag låter mina ögon röra sig lite snabbare över dessa passager. Allt däremellan detta är dock läsning som binder mitt intresse till sig. Boken är skriven med lätt hand och språket är både effektivt och passande för den historia den berrättar. En amatörmusiker sade en gång till mig att de i denna bransch har ett speciellt sätt att kommunicera och kanske det är detta som författaren, Lesley-Ann Jones, kanaliserar i hennes musikbiografi. Förutom att ge en god inblick i Queen-sångarens karriär, erbjuder den en viss förståelse för hur saker är i musikvärlden. I alla fall under 70-90 tal.
Den bild hon ger av den världskända rocksångaren är balanserat, om än inte alltför närgånget. Visst berättar hon om Mercurys barndomsår, men denna del av hans liv har utarmats på ett väldigt kort kapitel. Det kan mycket väl vara så att författaren känner att hon borde utelämna det i förmån för hans senare karriär, men till största delen tror jag det beror på en brist på material. Freddie Mercury, eller Farrokh Bulsara som var namnet som gavs till honom vid födseln, höll ofta munnen stängd när det kom till det privata. Denna avsaknad på material är nog vad som gör att porträttet, i slutändan, känns lite distanserat. Visst har hon lyckats måla en bild, genom många vänner och kollegor och familj till Freddie, som visar upp både hans ljusa och mörkare sidor, men vem var Freddie/Farrokh egentligen (jag antar det är någonting som hans familj och vänner också har frågat sig)? Av någon anledning känns det som jag har bekantat mig med hans scenpersonlighet. Men vem kan egentligen förneka att det var en del av Freddie? Kanske är denna fråga om vems liv man försökt läsa sig till någon man ställer sig efter alla biografier man har läst. Och har det egentligen någon betydelse, när vad som utspelar på sidorna ändå, på någon nivå, griper tag i en?
Så vem skulle jag rekommendera den till? Jag vet inte om jag skulle drista mig till att säga att även funkar för icke-fan av Queen och Freddie Mercury. Trots att jag knappast skulle kalla mig ett fan som klistrar mig mot scenkanten älskar jag deras musik och var smått fötrollad av Mercurys scenpersona innan jag hade tagit mig igenom denna biografi. Queen-sångaren, som mötte döden 1991 på grund av en lunginflammation till följd av AIDS, var en motsägelsefull man. Jag tror denna mystik drar till sig många fler människor än bara beundrarklubben, men - såklart - ett visst mått av Queen-svärmeri kan ju i alla fall hjälpa på traven.
Som slutord säger jag att om jag skulle rekommendera bara en musikbiografi att läsa i år, skulle mitt val falla på denna. Kanske ger det faktum att detta är den enda bok jag har läst i den kategorin min kommentar föga värde.
Här visas verkligen hur trollbindande karismatisk Freddie Mercury kunde vara när han var vid liv genom att få hela publiken att härma varenda stavelse han yttrade. Även ett fint exempel på att Mercury kunde konsten att sjunga live utan att låta som en överkörd sköldpadda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar