lördag 9 april 2011

Vanan Att Skriva Listor (Sommarläsning)

Egentligen har vi inte hunnit dit ännu. Till sommaren. Ändå så har jag ingen speciell bok som jag vill recensera ikväll, och jag väljer därför att redan nu sammanfatta en lista över sommarläsning. Böcker som jag envist bestämt mig för att läsa då "man har tid" - som med alla andra listor som man skriver till somrarna - och som man inte med samma övertygelse fullföljer. Det är sommaren det: listor som man inte följer.
Å andra sidan så betyder sommaren avslappning då. I år vill jag dock inte slappna av i samma utsträckning. Envist hoppas jag på ett sommarjobb, men - som ni vet - är det inget enkelt uppdrag. Men nog om det.
Klockan är över tolv på natten och jag har beslutat mig för att skriva en lista över sommarläsning.
Här nedan föjer tre böcker (gör nog en serie av den här och skriver ett sådant inlägg så fort jag har idétorka):

Fågeln Som Vrider Upp Världen
av Haruki Murakami
Det var nu någon månad sedan jag läste den japanska författarens bok som heter "Kafka på Stranden", och det var sann sällsam läsning. För verkligheten övergår nästan i dröm ljudlöst. Boken krävde tanke samtidigt som den hade både humor och populärkultur invävd.
Denna bok låter minst lika fascinerande. En rad med personer som, enligt beskrivningen av boken på allehanda boknätshoppar, blir en del av den andres liv på olika vis. Konstiga saker som att en man spenderar allt mer tid på botten av en torrlagd brunn när hans ordnade liv börjar luckras upp.
Onekligen fångar den fascination, denna handling!

Raines Dagbok
av Raine Gustafsson
Kommer inte ihåg vart någonstans jag hörde talas om denna bok men kom däremot ihåg att jag genast la till den till min mentala bokläsningslista. Tyvärr glömde jag var boken hette. Tills för en dag sedan. Då var jag inne i en bokaffär och där stod den. Skall spara mina pengar nu men funderar på att låna den senare.
Raine skildrar sitt liv som hemlös i Stockholm i denna bok. Raine brukar skriva i tidningen Situation Stockholm, där hans dagboksanteckningar publiceras regelbundet, och denna bok omfattar tretton år av dem.
Självklart är det mycket intressant att få lära sig hur ett liv som hemlös ter sig.

Ladies
av Johan Hakelius
Det här är en sådan bok jag lånar - inte köper. En sådan bok jag läser snuttar ur. Tidigare har jag läst delar ur Hakelius debut "Döda Vita Män."
Kändes som kasten blev tvära mellan denna bokönskning och föregående. Från hemlös till kvinnor ur adeln. Som antagligen bekostar mycket prål. Jag gillar att läsa om excentriska brittiska original och jag gillar likaså det underhållande vis Hakelius beskriver dem. Hakelius verkar vara en riktig bakåtsträvare (har läst en del av hans krönikor samt varit på en författarprat där han talade tillsammans med två andra kända personligheter i bokvärlden), men han skäms ju inte och han är ärlig om det, och däför har jag respekt för honom.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar