fredag 26 april 2013

Vill du studera på ett brittiskt universitet?

 
Mitt framtida universitet?

I september packar jag mina väskor och beger mig av till Englands gröna kullar för att stanna där i tre år. Ja... eller inte riktigt. Stället där jag skall slå mig ner är inte känt för prunkande växtlighet, utan för tät stadskultur, men resten är sant: jag åker till England med mina väskor för att stanna där för en tid framöver.

Till hösten kommer jag nämligen - med stor sannolikhet - att studera på University of Manchester. Utbildningen kommer resultera i en kandidatexamen vilket förklarar varför jag kommer stanna där i minst tre år.

När jag väl har kommit till rätta i den nya staden och på universitetet hoppas jag kunna berätta lite om mina upplevelser här på min blogg - dock kommer jag varva det med mina vanliga bokrecensioner.

Varför berättar jag detta nu redan? Jo, tanken är att jag redan nu kommer upplåta en fjärdedel av min blogg åt utlandsstudier. Jag skulle nämligen vilja delge lite av mina kunskaper i att ansöka till ett brittiskt universitet till andra som kanske har funderat på att göra det.

Förra året, när jag själv började min "universitetsprocess", ansåg jag att informationen om att studera i Storbritannien var väldigt bristfällig - för att inte tala om den som min SYO på skolan gav mig.
Därefter har jag nitiskt läst på själv om ämnet och jag har lärt mig mycket under tiden vilket har gjort att jag har fått, i alla fall, en viss inblick i ämnet som jag hoppas kan komma andra till nytta. Därför tar jag gärna emot hur många frågor som helst från personer som vill studera i England, men inte direkt vet hur de skall gå till väga.

Kanske du undrar hur det engelska skolsystemet ser ut? Hur fungerar det med kurser? Hur ansöker jag? Hur vet jag om jag har blivit antagen? Vilka är kostnaderna? Var kan jag ta reda på hur bra ett universitet är? Det är bara att fråga på! Jag skall försöka besvara och i annat fall kan vi klura ut det tillsammans.

Eftersom jag ännu inte har börjat på universitet är det fortfarande några moment kvar innan allting är färdigt inför min universitetstid i Manchester. Sålunda kommer jag blogga en del om de problem jag stöter på, men även om tidigare krångel som möjligtvis kan vara bra att tänka på om du själv skall ansöka till Storbritannien.

Hoppas att informationen här kommer vara någon till användning.


9 kommentarer:

 1. Detta låter jättespännande! Ser fram emot att få läsa om dina upplevelser!

  SvaraRadera
 2. Så kul! Jag pluggade på ett universitet i Skottland och det var verkligen en minnesvärd upplevelse. Jag ser fram emot att få läsa om hur det går för dig :)

  SvaraRadera
 3. SV: Jag ska se till att titta in en del här också, såklart :)

  SvaraRadera
 4. Svar: Jag studerade på psykologprogrammet på Glasgow Caledonian University.

  Det är svårt att komma in på Edinburgh University, det är synd för Edinburgh är en jätte fin stad som är väldigt studentvänlig. Det bästa med att studera utomlands tyckte jag var upplevelsen att prova något nytt. Både att uppleva en ny kultur och att få lära sig bättre engelska. Efter ett år i Glasgow pratade jag betydligt bättre engelska med en begränsad skotsk dialekt.

  Men hur kommer det sig att du valde Manchester?
  Du får gärna kika in på bloggen, så kan vi hålla koll på varandra ;)

  SvaraRadera
 5. Sv: Storbritannien och Sverige skiljer sig ganska mycket åt. England är lite mer slitet, traditionellt och känns gammalt (både till sin fördel och nackdel). Det finns även mycket tydligare klasskillnader som man träffar på dagligen (men det beror antagligen på var du kommer bo). En annan skillnad är maten, jag saknade svensk mat, speciellt korv och lösgodis, så köp på dig inför flytten :)

  Storbritannien är ett väldigt spännande land som alltid ligger i sin spets i utvecklingen. Folk är dessutom trevligare och mer öppna mot varandra än vad svenskar är. Det hände ganska ofta att främlingar kunde börja prata med varandra på bussen. Det finns säkert fler skillnader men kommer inte på fler just nu :)

  Jag hoppas att du kommer få en bra tid i Manchester :)

  SvaraRadera
 6. Wow, du anar inte hur hjälpsamt detta varit :D Jag vet, det inte precis så att jag ska börja på universitetet precis nu, men en av mina allra största drömmar är att börja på ett universitet i England (helst Oxford..) Så nu vet jag i alla fall att det finns någon som lyckats (och som jag kan fråga ifall jag undrar något...). Ha det så bra i Manchester!

  SvaraRadera
 7. Trött på dumheterna i världen? Det har kommit ut en bok som heter "How to exterminate stupidity Or the art of not justifying anything at all". Den går igenom forskning om extrema återhämtningar efter hjärnskador, epigenetik, genetisk variation mellan olika hjärnceller i samma individs hjärna, självmotsägelser i de etablerade medicinska (framför allt genetiska) teorierna om livsduglighet, vetenskapliga evolutionsparadoxer som visar att evolutionspsykologin är orealistisk, och visar helt logiskt att det är ursäkterna som är orsaken till alla dumheterna! Den innehåller även tips för hur det går att sluta med ursäkter och därmed dumheter. Boken kan beställas genom Recito förlag på länken http://litenupplaga.se/1198 Som bloggägare kan du kanske posta om den boken någon gång om du vill!

  http://purescience.wikia.com

  SvaraRadera
 8. Ja, jag har läst How to exterminate stupidity. Den är verkligen jättebra och jätteviktig! Och jättebillig, bara 149 kronor! http://litenupplaga.se/1198 är en viktig länk!!!

  SvaraRadera
 9. Har du läst how to exterminate stupidity? Det har jag med. Och jag håller med, boken är verkligen jättebra och jätteviktig. http://litenupplaga.se/1198 är verkligen en jätteviktig länk! Den viktigaste i hela världen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera