måndag 7 januari 2013

Felet Finns Hos Stjärnorna


Jag har nog en gyllene trio bland de ungdomsböcker jag har läst i år: The Perks of Being A Wallflower, Stargirl (mer om den senare) - och The Fault in Our Stars. Dessa tre böcker lyckas på ett fint sätt närma sig de stora ämnen som de tar sig an och alla har, på sina speciella vis, påverkat sina läsare genom dem. De är tre böcker som, liksom god litteratur gör, stannar kvar långt sedan de sista orden sopats bort från dina grå celler.

Så vad är denna The Fault in Our Stars? I Sverige existerar den under täckmanteln "Förr eller senare exploderar jag". Jag föredrar den engelska titeln. Faktum är att den smått poetiska engelska titeln är ett del av ett citat som ristades av William Shakespeare:

"The fault, dear Brutus, is not in our stars, / But in ourselves, that we are underlings"

Jag klurar fortfarande på vad John Green, författaren till The Fault In Our Stars, menade med den titeln, men funderingar på den svenska kan jag redan lägga åt sidan. I detta fall tycker jag det är skillnaden mellan en bra titel och en mindre bra sådan.

Vilka personer dyker upp under bokens gång? Huvudpersonen heter Hazel, hon har cancer som förr eller senare kommer klippa av hennes band till livet. Den andra viktiga personen är Augustus, han har haft sjukdomen och den avskiljde hans kropp från det ena benet. Deras vän heter Isaac, hans syn har nästan helt berövats av samma sjukdom som hemsöker hans vänner.
Det är inget fantastiskt sammanträffande, det att cancer går att finna i alla deras kroppar. De träffas alla i en stödgrupp för cancersjuka där man skall dela med sig av sin historia, någonting som den osentimentala Hazel bara gör motvilligt. Isaac verkar vara av samma åsikt - deras huvudsakliga kommunikation under dessa möten är suckar och himlande ögon. När en dag Augustus kliver in i the literal heart of Jesus (deras möteslokal i en kyrka) börjar historien verkligen blåsas till liv och bokens nav är bandet mellan Hazel och Augustus.

“That's the thing about pain...it demands to be felt.” 

Varför skall man läsa denna bok? Är det inte som att sjunka djupt ner i depp tills man bara ser en panna över ytan? Ja, faktiskt vrider den om hjärtat så många gånger så att syretillförseln försämras till den grad att du måste få hjälp av närmaste plastpåse och kalldusch medan du hyperventilerar ut din ångest.
OK, jag överdriver. Visst är den sorglig så att det känns som att hela din hals drar ihop sig men trots att boken handlar om död skulle jag säga att romanen angriper död på ett ofta osentimentalt sätt. John Green fumlar sällan med pennan och skriver ner något melodramatiskt. Jag gillar det för det gör det betydligt mer uthärdligt att läsa.

Denna bok, som jag sade i inledningen, är en av dem som påverkar människor. Boken ledde in mig på tankar om döden, vilket kanske inte är särskilt upplyftande (för mig innebar det ångest) men när vi tänker på livets ände tänker vi ofrånkomligt på livet själv. Döden ger livet en riktning.
Så långt räcker min filosofiska talang - jag var inte särskilt bra i den kursen i skolan - men det får bli de sista orden innan denna menings slut.
 
“My thoughts are stars I cannot fathom into constellations.” 

2 kommentarer:

 1. Jag håller verkligen med dig om The Fault in Our Stars - den är fantastisk! Väldigt fint skrivet om den!

  Sen ville jag bara tacka för din jättefina kommentar på min blogg. Jag blev jätteglad när jag läste den. Gladare än du anar alltså!

  Jo jag skulle väldigt gärna jobba med böcker när jag blir äldre. Helst vill jag bli förläggare eller liknande, men journalist är jag också lite sugen på. Eller litteraturkritiker haha.

  Du själv då? Jag tycker du har en fantastisk förmåga att kunna uttrycka dig på intressanta och unika sätt i ditt språk, så enligt mig tycker jag i alla fall du borde jobba med att skriva på något sätt :)

  SvaraRadera
 2. Svar: Det var verkligen jätteroligt! Dock inte jag som satte ihop det, det var Frida som fixade det mesta. Vi andra var hennes co-workers typ :)

  Ja journalist skulle vara helt awesome, är dock lite nervös att det yrket kommer dö ut typ.

  Wow plugga i Storbritannien låter som värsta drömmen! Ska du blogga något om det? För det skulle vara jättespännande att läsa om!

  Ja det skulle vara jättekul om du kom till bokträff, vi får se om det blir fler. Jag är sugen i alla fall!

  SvaraRadera